Offside rule explained
You're offside if, at the moment a teammate plays the ball, you're in the opponents' half and closer to their goal line than both the ball and the second-last opponent, and you then get involved in play. The other team gets an indirect free kick.
In this film
The offside rule in simple terms
When a teammate passes to you, you need two opponents level with you, or between you and their goal line. One of them is usually the goalkeeper. So in practice the rule of thumb is simple: don't be past the last defender when the ball is played.
If you are past that line, and you then play the ball, the flag goes up and the other team restarts with an indirect free kick.
Why does the offside rule exist?
Without it, strikers could camp next to the goal for the whole match and wait for a long ball. The rule forces attackers to time their runs, and it gives the defending team a line to hold.
What the law actually says
Offside is Law 11 of the Laws of the Game. You're in an offside position if any part of your head, body or feet is in the opponents' half (the halfway line doesn't count) and nearer their goal line than both the ball and the second-last opponent.
Notice the wording. The law doesn't say "last defender". It says second-last opponent, and that detail matters when the goalkeeper leaves the goal.
Which body parts count for offside?
Only the parts you can legally score with: your head, body and feet. Hands and arms don't count, for any player, goalkeepers included. The boundary is the bottom of the armpit.
Offside is judged at the moment of the pass
The check happens when your teammate plays the ball, not when you receive it. If you're level at the pass, you can finish ten yards clear of the defence and still be onside. Every pass by a teammate is a fresh check.
When you can't be offside
Flip the rule round and you're onside if you're:
- level with the second-last opponent, or further back
- level with the ball, or behind it
- anywhere in your own half
There's also no offside directly from a throw-in, a corner or a goal kick. On a throw-in you can stand right next to the keeper.
Being in an offside position isn't an offence
You can stand in an offside position all afternoon. You're only penalised if you get involved, which means one of these:
- You play the ball or touch it after a teammate's pass.
- You interfere with an opponent, for example by blocking the keeper's view.
- You gain an advantage from a rebound off the post, a deflection or a save.
There's one big exception. If a defender deliberately plays the ball, even with a bad pass, you're let off.
The offside trap
Defenders can turn the rule into a weapon. In the offside trap, the back line steps up together a split second before the pass, and a striker who was onside is suddenly stranded.
When Barcelona beat Real Madrid 4-0 at the Bernabéu in October 2024, their high line caught Real offside 12 times, with Kylian Mbappé flagged eight times.
It's a gamble, though. If one defender steps late, that defender plays the striker onside and the striker is through on goal. A runner who starts from deep, onside at the pass, beats the trap completely.
Two weird offside decisions
Carlos Vela, 2010 World Cup. South Africa's keeper came for a corner and missed it. Vela tapped in with a South Africa player on the line in front of him, and the goal was ruled out. With the keeper out of position there was only one opponent between Vela and the goal line. One isn't enough: you need two.
Christian Panucci, Euro 2008. Italy's Panucci ended up behind his own goal line after a collision. A defender who leaves the pitch without the referee's permission still counts, as if standing on the line. So Panucci played Ruud van Nistelrooy onside, and the goal stood.
Common questions
Can you be offside from a corner?
No. There's no offside offence directly from a corner. The same applies to a throw-in and a goal kick. The next pass after that is checked as normal.
Can you be offside from a throw-in?
No, not directly from the throw-in. You can stand right next to the keeper when a teammate throws the ball.
Can you be offside in your own half?
No. You can only be in an offside position in the opponents' half, and the halfway line itself doesn't count as being in their half.
Can you be offside from a free kick?
Yes. Free kicks aren't one of the exceptions, so offside applies at the moment the free kick is taken.
Can you be offside on a backwards pass?
No, as long as you're level with the ball or behind it when it's played. You can't be in an offside position if you're level with the ball or further from goal than it is.
Can you be offside if the ball deflects off a defender?
Yes. Gaining an advantage from a deflection is still an offence. You're only let off if the defender deliberately plays the ball.
Does the goalkeeper count for offside?
Yes. The law counts opponents, not defenders. The keeper is usually one of the two, but if the keeper leaves the goal, two other opponents can do the job instead.
Is level offside?
No. If you're level with the second-last opponent at the moment of the pass, you're onside.
We put a new football term on the board every week. Subscribe on YouTube.


